Etuseinä valmistuu

Marraskuu etenee kovaa vauhtia, vielä kun teatterinrakentajakin huomaisi, että helmikuu on lähempänä kuin koskaan aiemmin! Tässä muutama kuva viimeisistä liikkeistä, loppuun vielä hieman pohdintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia:

Etuseinä alkaa saamaan lopullista muotoa. Screeni rakennettu paikalleen, villapaalit viety bassoansoiksi nurkkiin ja suurin osa etuosan reikäkipsilevyistä jo ruuvattu kiinni!

Takaosassa ei suurta edistystä ole tapahtunut, mutta sivusurroundien kotelot ovat löytäneet paikkansa. Takakaiuttimet tulevat kohtuullisen lähelle toisiaan, jotta saadaan riittävä erottelu sivukaiuttimien kanssa. Taka-atmokset asentuvat mahdollisesti alaslaskuun, jotta saadaan myös ne riittävän kauas kuuntelupisteestä (vaikka olisit "toisessa" rivissä sohvan takana olevilla baarijakkaroilla.

Ruuvasin sivukaiuttimen taakse toiseen reunaan puukappaleen, jonka avulla sain kaiuttimen sopivaan kulmaan. Elementin korkeus lattiasta noin 130cm, inan suositusta ylempänä, mutta en usko sen olevan ongelma. Parempi niin, kuin että sohvalla olija blokkaa elementin päällään.

Etuatmokset sain taistelun jälkeen n. 13 asteen kulmaan, jotta hieman saadaan kallistettua kuuntelupistettä kohti. Oikealla olevat takakaiuttimet uppoavat seinään lähes täysin!

Screenin taakse asennan mustan molton-kankaan, jonka tehtävä on imeä kaikki tykin screenin läpi puskema valo, jottei se heijastu enää takaisin screeniin. Myös reikäkipsi jatkaa leviämistään!

Screeni roikkuu valeseinässä koukkujen varassa, jonka ansiosta screenin taakse pääsy helpottuu, eikä yksin tarvitse alkaa taistelemaan sitä pois paikoiltaan, mikäli vahvistimiin tjsp pitää päästä käsiksi. Asennan vielä mahdollisesti kaasujouset tuonne taakse, mikäli löydän sopivat edulliseen hintaan. Toinen vaihtoehto on laittaa tuonne vain joku palikka, jonka saa nostettua esiin, kun kuva pitää kattoon nostaa.

7.1.4 VAI 9.1.2

Olen viimeisimmät ajat pohtinut surround-järjestelmää ja sitä, millä kokoonpanolla laitetaan homma käyntiin. Olen alusta asti "tiennyt", että teen 7.1.4 - ratkaisun, mutta luettuani todella paljon eri ammattilaisten näkökulmia ja ajatuksia, alan kallistumaan enemmän 9.1.2 - pakettiin. Tästä on monia perusteluita ja näkökulmia, mutta korvaani järkevimmältä kuulosti se ajatus, että: 

- kattokaiuttimet kuuntelupaikan päällä tuovat mielettömän lisän tilan tuntuun, kun esim lentokone lentää ylitse. Algoritmit ovat todella hyviä yhdistämään etukaiuttimet, takakaiuttimet ja parin kattokaiuttimia luodakseen tunteen, että jokin lentää ylitsesi edestä taakse.

- Etukaiuttimien ja sivukaiuttimien väliin jää todella suuri tyhjiö. Etukaiuttimet ovat 4m katselupaikan etupuolella, sivukaiuttimet n. 20cm kuuntelupaikan takana. Eihän tuohon väliin millään saa "aidon" kuuloista siirtymää esim auton ajaessa ohitse, tyhjiöhän tuohon väliin tulee.

Olen joka tapauksessa vetänyt piuhat valmiiksi 9.1.6 - järjestelmää varten, joten jossain vaiheessa (lue: kun 15-kanavaiset vahvistimet tulevat kuluttajahintoihin) voin siihen päivittää. 

SUBIT LATTIALLE VAI SCREENIN TAAKSE

Toinen pohtimani asia liittyy subeihin. Tällä hetkellä nuo FaitalPro 18xl1800 - subbaset ovat suljetuissa, n. 130litran koteloissa lattialla elementti alaspäin käännettynä. Näiden päälle olen laittanut pääkaiuttimet. Keskikotelon alle rakennan telineen, jotta saan sen samalle korkeudelle. Kaiuttimet ovat hieman ylhäällä, mutta kallistan niitä hieman eteenpäin, jotta jälleen vältytään yhdeltä suoralta ääneltä, joka voi jäädä poukkoilemaan.

Voisiko olla järkevää nostaa subit lattialta screenin taakse esim eteenpäin ampumaan? Tällä hetkellä tuntuu, että suuri osa subin liike-energiasta osuu lattiaan ja basso vaimenee hyvin nopeasti, kun subin vierestä lähtee pois. Voisiko subin nostaminen irti lattiasta auttaa tässä asiassa? Subien nostaminen tarkoittaa sitä, että vahvistimet yms joudun asentamaan screenin alle. Se nyt ei ole ongelma, mutta suunnittelin jo niiden virittämistä pääkaiuttimien väliin screenin taakse (poissa silmistä, poissa mielestä).

KATON VIIMEISTELY

Kolmas asia on katon maalaus / viimeistely. Vaihtoehdot 
1. Kittaan ruuvinreiät ja levyjen välit, hion ja maalaan mattamustaksi.
    + osaajalta ehkä tyylikkäin lopputulos
    - en ole osaaja
    - todella pitkä ja raskas tie
2. Kittaan ruuvinreiät ja maalaan mattamustaksi.
    + siisti ja "ruudullinen" katto.
    - yltä samat miinukset
3. Maalaan katon mattamustaksi ja vedän ruuvien päälle listat
    + helppo homma ja voi tulla siisti lopputulos
    - mikä listavaihtoehto? Leveys n 6-8cm, täytyy mitata tarkemmin..
4. Vedän kattoon kankaan reikäkipsin päälle ja kiinnitän listoilla
    + helpoin ratkaisu, ei tarvitse edes maalata.
    - hieman kalliimpi kuin yllä oleva
5. Maalaan mustaksi ja jätän sellaisenaan ruuvinkannat yms näkyviin
    + Toisaalta pinnan jättäminen vähän "keskeneräisen näköiseksi" voi olla ihan hyväkin idea
    - Ei kokeilematta tiedä

MITÄ SEURAAVAKSI?

- Etuseinän maalaus ja pinnoitus
- Mahdollinen levyhylly screenin viereen
- seinien levytys
- sähkökalusteiden asennus
- kaiutinkoteloiden maalaus, tuenta ja kiinnitys kattoon ja seiniin
- katon levytyksen viimeistely
- maalaus / pinnoitus






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauhti kiihtyy ja tekniikka lisääntyy

Lattia ja seinä

Päivitystä välillä blogiinkin