Äänenvaimennus

Tarjouksia odotellessa on hyvää aikaa miettiä teatterin sisärakennetta. Todennäköinen runkorakenne on ohut / ohuehko hirsi, jonka sisäpuolelle tehdään 100mm lisäeristys. Hirsirungossa pitää koolaukset kiinnittää liukukiinnikkein, mutta muuta huomioitavaa ei tässä prosessissa ole. Materiaali lisäeristystä varten lienee kivi- tai ecovilla, ellei jotain järkevämpää vielä ilmaannu..

Äänieristys ei tässä tapauksessa ole suuri ongelma, joten saa rauhassa keskittyä vain jälkikaiunta-ajan minimoimiseen. En ole vielä perehtynyt mittauksiin tai järkevyyteen, mutta seinään koolausten päälle varmaan ohut lastulevy+kipsilevy - yhdistelmä, jotta seinille saa helposti ripustuspisteitä. Tavallisen kattorakenteen alle ajattelin lisätä 32mm lautakoolauksen ja siihen joku paksuhko huokolevy (25mm huokoleijona).

Tällä hetkellä akustointi voisi mennä seuraavasti:

  • Ensiheijastuspisteisiin (seinä + katto) akustiikkalevyt
  • Kattoon ensiheijastuspisteen ja kuuntelupaikan väliin diffuusori
  • Takaseinälle diffuusori ja kulmiin bassoansat
  • Etuseinä screenin takana mahd täyteen villapaaleja
Näiden lisäksi ajattelin hoitaa basson kulmaboostaukset katon osalta koteloimalla sähköt, kaapelit ja valaistuksen 50mm villan taakse piiloon, kuten alla olevasta huonosta kuvasta ilmenee. Näin villan taakse jäisi ilmatila, mikä tietääkseni parantaa bassoabsorbointia. Tuon komeuden voisi verhoilla jollain kankaalla, jotta ilma pääsee läpi, mutta villa ei pölyttäisi kotelostaan pois. Olisi myös huoneen valaistus hoidettu osittain alta pois.

Kuvassa on kotelon alapuolinen levy koteloa leveämpi. Ajatuksena olisi piilottaa ledinauha tuonne, jolla saisi kuvaa häiritsemätöntä, epäsuoraa ambient-valaistusta.

Alaslaskettu katto. Kuva googlesta.



Kommentit

  1. Seinien sisäpuolisessa eristämisessä kannattaa ottaa huomioon rakennusfysiikka. Sisäpuolinen eriste jättää "hirren" kylmäksi ja näin ollen sisäilmankosteus saattaa tiivistyä lämmöneristeen ja hirren väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä huoli osoittautui tarpeettomaksi, sillä runko tehdäänkin käyttämättä hirttä. Tuo hirren sisäpuolinen eristys olisi ollut toimiva ratkaisu käytännössä jokaisen hirsimökkivalmistajan mukaan. Olen toki lukenut myös, että tuo mainitsemasi ongelma on mahdollinen, mutta ilmeisesti oikealla rakentamistavalla huoli on turha.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauhti kiihtyy ja tekniikka lisääntyy

Lattia ja seinä

Päivitystä välillä blogiinkin