Lattia ja seinä

 Viime kirjoituksen jälkeen onkin menty aimo harppaus eteenpäin. Toki aikaakin jo kulunut.. Aikataulussa pysyttiin melkein täysin heinäkuun osalta: Lattiat ja seinäeristykset saatiin valmiiksi elokuun alussa. Seuraavaksi kuvina työvaiheet:


Tuulensuojalevyt lattiaan valmiina! Muutama katkesi keskeltä, kun oli vähän turhan tiukka asennus, mutta teippiä päälle ja matka jatkuu! Bitumivahvistettu tuulensuoja lattiaan oli vain omaa mutuilua, ehkä se kestää kosteuden paremmin, kuin vihreä versio.

Lattiaan asensin 2kpl 100mm rockwool-kivivillaa limittäin. Villaveitsi: 10/10!

Kun villat oli asennettu, rullasin päälle ilmansulkupaperin (verkkovahvistettu), jonka päälle aloin asentamaan 600x2400 - kokoisia lattialastulevyjä. Homma sujui kivuttomasti. Liimaa pontteihin ja ruuveja perään!

Homma sujui mallikkaasti, kun työnjohtaja oli tilanteen tasalla :)

Sähköputkea varten piti loveta aukko, tämän tiivistäminen hoidetaan myöhemmällä ajankohdalla..

Kun lattia oli levytetty, oli vuorossa saunan seinän tekeminen. Ongelmaksi oli muodostumassa höyrynsulku (tai tuplasellainen), sillä lämpimän teatterin ja kylmän saunan väliin piti saada höyrynsulku molempiin "sisäseiniin", jotta kastepiste ei jäisi väärään paikkaan. Homma ratkaistiin kuvassa näkyvällä tavalla: Väliseinän saunan puolelle naulattiin tuulensuojalevy, jonka päälle tulee pystykoolaus, jota vasten asennetaan saunasatu: näin höyrynsulkujen väliin jää tuuletusrako lattiasta kattoon, jolloin rakenne toimii oikein!

Seinien villoitus meni aika vauhdilla, kuvia ei juuri ole. Kuvassa kuitenkin näkyy idea: 123mm paroc extra plus - villat rungossa, kokonainen pala ylhäällä ja alhaalla, jolloin keskelle oli helppo mitoittaa sopiva pala, kyyristymättä tai kiipeilemättä tikkaille! Nerokas vinkki, kiitos google. Villan ylä- ja alareunoihin piti viistää erilliset pienet palat, sillä rungossa oli 2x2 - tuennat ylhäällä ja alhaalla, enkä tuota 123mm villaa viitsinyt tunkea niin tiukkaan. Onneksi oli 45mm villaa tontilla, tästä oli helppo napsia 80mm leveitä paloja, jotka sopivat täydellisesti rakoihin!

Seuraava vaihe, eli höyrynsulkujen asennus, oli tarkoitus tehdä kaverin kanssa, mutta eihän sitä malttanut odotella, joten piti soveltaa. "How hard can it be?" Ei muuta, kuin 1,5m korkea tötsä seinälle ja muovin välistä nakuttelemaan tolppa kerrallaan kiinni seinään.

Hitto, tämähän saattaa toimia!

Kun koko mökki oli ympäröity 1,5m korkeudelta höyrynsululla, ei muuta kuin pitkän sivun keskeltä vaan muovi pitkäksi ja siitä pikkuhiljaa seinille!

Höyrynsulun asennus tuntui liian helpolta onnistuakseen, mutta eikös siitä hyvä tullut! Jännä huomio: Ennen höyrynsulkua huone oli täysin kuollut, mutta höyrynsulun asennuksen jälkeen tilanne muuttui. Täysin mututuntumalta sanottuna heittäisin, että kaikki yli 6000hz taajuudet alkoivat kaikumaan ja äänestä tuli hyvin robottimainen. :D

Pitkällä ollaan jo, mutta vielä on paljon matkaa, toki kaikki tulevat hommat näkyvät aika äkkiä lopputuloksessa, joten palkitsevaahan tämä on! Seuraavat työvaiheet suurinpiirtein:

- Katon villoitus, höyrynsulku ja koolaukset
    * Tähän apua tuo naapurilta lainaamani telineet, villa kun pitää asentaa pitkältä seinältä paali kerrallaan, sillä koska villaa ei pääse yläpuolelta asentamaan, ne pitää asentaa alakautta aina valmiin koolauksen päälle.

- Höyrynsulun teippaus ja tiiveyden varmistaminen
    * En tiedä onko ylilyönti, mutta ajattelin teipata kaikki mahdolliset reiät niitinreikiä myöden.

- Saunaosan ulkoseinien maalaus, jotta saan asennettua ikkunat ja oven myös sinne puolelle, jotta paikasta saadaan vesitiivis.

- Kaiuttimien roudaus teatteriin ja mökätesti
    * Tässä siis tarkoitus selvittää, kuinka paljon täydellä höngällä soitettu musiikki kuuluu 1. ulos 2. päärakennuksen sisään 3. naapureiden pihaan 4. sisään naapureille.
    * Kaiuttimet siis sisään, volumet mahd kovalle (tavoite sisätilassa n. 95dB musiikin äänenpaine), sen jälkeen mittarilla kiertämään tonttia, sisätiloja ja naapurin pihoja.
    * Mikäli ääni on liian kova, voidaan rakenteella vielä vaimentaa ulosmenevää ääntä niin, ettei rakenteen oma akustoiva rakenne täysin nollaudu.

- Lisäkoolauksen rakentaminen
    * Tässä vielä kaksi rakennevaihtoehtoa (jos lisäeristystä ei tarvita):
        1. Höyrynsulun päälle vaakakoolaus k200-300, joiden väliin saa sähköt, kaiutinjohdot yms. Tämän             päälle k600 pystykoolaus 2x2, jonka väliin villoitus ja päälle joku mahd hyvin ääntä läpäisevä                levy (halltex tjsp).
        2. Höyrynsulun päälle pystykoolaus 2x2 k600, väliin villoitus, jonka päälle vaakalaudoitus k200-               300, jonka päälle yllä mainittu levy.
    * Molemmissa rakenteissa on hyvät puolensa, mutten tiedä, kumpi näistä olisi parempi vaihtoehto.           Selvitystyö jatkuu.
    * Tässä vaiheessa pitää myös vetää sähköt ja muut kaapelit, sekä päättää kaiuttimien sijoittelu, jotta ne saadaan upotettua näkymättömiin seinien sisään.

- Katon levytys halltex tjsp
    * Atmos - kaiutinten sijoittelu
    * Valaistussuunnittelu

- Subbarien rakentaminen
    * Vai olisko tää kuitenkin seuraava vaihe?

Viikko vielä töitä, sen jälkeen alkaa neljän viikon loma, jonka aikana toivottavasti ainakin suurin osa tässä mainituista hommista olisi tehtynä. Juna kulkee!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauhti kiihtyy ja tekniikka lisääntyy

Päivitystä välillä blogiinkin