Äänentoisto ja kuva

Tekniikkalistausta:

Videotykki: Optoma UHD42 4k DLP
Tykkiä en ole juuri vielä miettinyt, mutta tämä UHD42 oli saanut hyviä arvosteluita, eikä hinta ole mikään posketon.

Valkokangas: Lycra DIY musta + valkoinen
Kangaspuolella olen miettinyt valmista EliteScreen AcousticPro UHD-kangasta, mutta noin 400 euron hinta kuulostaa kovalta verrattuna spandex-kankaisiin, joita moni tuntuu suosivan. Kangas on myös todella helppo uusia, jos ja kun totean, ettei nyt vaan riitä. Lycra-kankaan hinta tulee olemaan n. 100 €. Tuosta voi sitten suoraan siirtyä tulevaisuudessa kaarevaan valmiskankaaseen, joiden hinnat taitavat olla siellä 1000 - 1500 € luokassa.

Viritinvahvistin: Denon AVC-X3700H
Olohuoneessa nyt vahvistimen virkaa hoitaa Marantzin SR5012, joka on osoittautunut kaikin puolin päteväksi laitteeksi. Denonin julkistettua uudet tulokkaat, X3700H vaikutti spekseiltään sopivalta, eikä tässäkään hinta ole täysin järjetön. Vahvistimelta en juuri muuta vaadi, kuin selkeän käyttöliittymän, riittävät liittimet, 4k-tuen ja 7.1.4 - prosessoinnin.

Päätevahvistimet: iNuke 6000DSP subwoofereille; muut vahvistimet ???
Subeille ostin valmiiksi iNuken, jossa potkua pitäisi riittää omiin tarpeisiin useampaakin elementtiä ajamaan. DSP oli ehdoton, joka onkin tässä päätteessä ilmeisen hyvä, täysin vertailukelpoinen moninkerroin kalliimpien laitteiden kanssa. Muita vahvistimia talosta löytyy mm. Crest CA6, QSC Usa 1310 ja 400, L´acoustics LA18a ja Vortex 4. 

Muutama prosessori ja eq on myös odottamassa mahdollista käyttökohdetta, joista yksi on tällä hetkellä työn alla: 
6-kanavainen D-luokan pääte, jossa 3kpl TPA3116 - piirejä ja MeanWellin 24v 350W virtalähde. Tämä yhdistettynä Behringerin DCX2496LE - prosessoriin saadaan pääkaiuttimet aktiivi-3-tienä kokeiluun. Jos äänenlaatu on riittävän hyvä, saattaa ne aktiiveiksi jäädäkin tässä vaiheessa (tilataan vain pari lisävahvistinta).

Piirikortti on siis Aiyima TPA3116 (25 €, aliexpress), josta luvataan 4x 50W (8ohm) ja 2x 100W (4ohm). Virtalähteenä Mean Well 24v350W (32 €, aliexpress). Nämä kunnon tuuletuksen omaavaan koteloon ja katsellaan, josko näistä saisi riittävästi meteliä. Herkät kaiuttimet kyseessä, joten pitäisi riittää joka tapauksessa.


Pääkaiuttimet (LCR): DIY-tornit, 2kpl Dayton Audio PA255-8 10”, 2kpl Celestion TF0510 5”, JBL Selenium D220Ti 1” Dayton H6512 torvessa

Kaiuttimet on eräänlaiset kopiot DIYSG:n Elusive 1099 - kaiuttimista (https://www.diysoundgroup.com/home-theater-speaker-kits/home-theater-series/impressives/elusive-1099.html), mutta en tohtinut alkaa rahtaamaan tavaraa jenkeistä, niin tehdään nyt hieman erilailla. Meteliä näistä pöntöistä tulee oikein kivasti, hyvällä laadullakin vielä! Jää nähtäväksi, osoittautuuko tämänkaltainen 3-tiekaiutin liian haastavaksi saada passiiviksi. Jos näin on, niin eipä tuosta ole hankala midejä pudottaa pois ja tehdä 2-tiet lopuilla elementeillä.

Surround-kaiuttimet (4): DIY, 1kpl Dayton Audio PA200-8 8”, JBL Selenium D220Ti 1” H6512 torvessa

Surroundit haluan mahdollisimman samankaltaisiksi, kuin pääkaiuttimet. Riippuen tilasta, jonka voin syvyyssuuntaan kaiuttimille varata, teen lopulliset valinnat elementtien osalta. Hienoahan olisi, jos surroundit olisivatkin 10" bassolla + 5" midillä ja 1" torvella. Uskon kuitenkin, että 8" basso ja 1" torvi on yhtä toimiva ratkaisu. Mikäli torviratkaisu osoittautuu liian syväksi, vaihdan diskantiksi Dayton Audion RST28F-4 - elementin pienessä suuntaimessa.

Atmos-kaiuttimet (4): DIY, Markaudio Alpair 10.3 6” full-range

Atmos-kaiuttimet pitäisi myös saada samankaltaisiksi, mutta näitä Markaudion elementtejä mulla on tallissa vielä useampi ja ajattelin, että ehkä niitä ainakin kannattaa kokeilla. Alpairin isoin ongelma on todella suuri korostuma suoraan kuuntelupisteeseen yläpäässä, mutta jos atmokset suuntaankin suoraan alaspäin, voisin korostuman saada poistettua luonnollisesti, käyttämättä suurempia equtuksia!

Subwooferit: DIY, Dayton Audio PA460-8 TAI Dayton Audio Ultimax UM-18.

Subien osalta olen paininut näiden kahden elementin välillä. Ultimax on törkeän kallis, minkä takia haluaisin tehdä useamman PA460 - kotelon. Näitä kun saa 2 koteloineen yhden ultimaxin hinnalla. Eihän se ole teatteri eikä mikään, jos ei ainakin 4 kpl 18" bassoja ole?



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauhti kiihtyy ja tekniikka lisääntyy

Lattia ja seinä

Päivitystä välillä blogiinkin