Etenee vol 12

Vihdoin jotain konkreettista!

Mökki tilattu pienelementtitoimituksena Piharatilta! Pakettiin kuuluu seinät elementtitoimituksena, ovet, ikkunat ja katto ilman peltejä, sekä eristyspaketti. Rakennuslupahakemus myös toimitettu kunnalle perjantaina 8.5.2020 ja toiveissa on, että se otetaan käsittelyyn heti ensi perjantaina 15.5!

Tämän postauksen ajatus on kirjoittaa jo varmistuneet ratkaisut mökistä, sekä hieman arpoa muita, vielä avoimia kysymyksiä..

MÖKKI

Mökkiin tulee lattiarakenteeksi 48x198 - rungollinen rossipohja k600-jaolla. Runko istutetaan 1750mm pitkien ruuvipaalujen päähän. Lektarin paalut valikoituivat hintansa ja rakenteensa takia ylivoimaisesti parhaaksi vaihtoehdoksi. Vertailuna esim Paalupisteen samankokoiset paalut maksavat n 80e kappale ja paaluissa on 150mm laippa ruuviosuudessa, kun nämä lektarit maksavat n. 35euroa 200mm laipalla! Rungon ja maan väliin jää toisessa päässä mökkiä n 20cm, toisessa päässä kenties 60cm, oletan että tämä riittää mainiosti ilmankiertoon lattian alla!

Lattiaan tulee siis alhaalta ylöspäin tuulensuojalevy, 200mm villaa ja päälle paperi. Pintalevyksi näillä näkymin 18mm OSB-levy tai 23mm lattialastulevy. Harmi ettei tuota 22mm OSB:ta ole saatavilla Suomessa, mutta Virosta sitä saa erittäin halvalla, mutta määrä huomioon ottaen rahtikulut nousevat kohtuu koviksi.. OSB:n päälle sitten joku paksu nukkamatto, lattialastulevyn päälle pitänee vielä joku laminaatti laittaa.

Seinärakenne on ulkoa sisällepäin UYV-paneeli, 22mm ristikoolaus, tuulensuojalevy, 48x123 seinärunko + 120mm eriste, 45mm lisäkoolaus + 45mm eriste, höyrynsulku. Tähän päälle pitää vielä sisäpinta kehitellä. Tällä hetkellä olen päätymässä ajatukseen laittaa 22mm harvalaudoitus vaakaan, jonka väleihin saa sähköt piiloon, tämän päälle joko:

a) halltex - seinälevy
b) tuulensuojalevy ja pystyrimoitus esim 22x50 rimasta
c) 22mm pystylaudoitus jonka päälle vielä joku sormipaneeli tjsp.
d) tylsä kipsi-, lastu- tai osb-levyseinä.

Joka tapauksessa akustolevyt ja kaiuttimet ajattelin upottaa seinille niin, että seinän sisäpinta olisi suurinpiirtein tasainen, eikä suuria ulkonemia olisi. Sivukaiuttimet ovat ainut reilumman syvennyksen tarvitsema osa, mutta ne nyt voi hyvin upottaa tuon rakenteen sisäänkin, kunhan teen vain tiiviin syvennyksen niille seiniin.

Kattoon tulee 300mm eristettä, höyrynsulku, sekä harvalaudoitus ja siihen jälleen joko halltex-levy tai tuulensuojalevy. Kattoon tulee noin 20-30cm alaslasku kiertämään koko huone, jonne ajattelin piilottaa ilmanvaihtokanavat, valaistuksen johdotukset sekä kenties jotain muutakin tavaraa.. Nuo kotelot tulee hengittäviksi, eli sinne sisään tulee myös villaa ja tyhjää tilaa, jotta katon nurkkien aiheuttamia bassovahvistumia saadaan vaimennettua. Kattoon ajattelin kiinnittää paksuja akustolevyjä ns leijuviksi, mutta se nyt on vielä vähän avoinna..

Huoneen etureunaan tulee valeseinä n 50-60cm päähän etuseinästä, jotta saan keskikaiuttimen ja pari kappaletta subeja piiloon akustisesti läpinäkyvän kankaan taakse. Muutoin etuseinä tulee täyteen villaa. Vasen ja oikea kaiutin tulee huoneen reunoihin käännettynä kuuntelupisteeseen. Kankaaksi laittaisin mieluusti spandexin milliskiniä tuplana (musta+harmaa), mutten saatavuudseta ole vielä ihan varma. Pääkaiuttimet haluan myös piiloon, joten teen niille omat rungot nurkkiin, ja piilotan 2x mustan spandexin taakse.

ILMANVAIHTO

Ilmanvaihdosta sen verran, että pärjännen 100mm kanavilla, joissa erikseen säädettävät kanavapuhaltimet, jotta sisään- ja ulosliikkuvaa ilmaa voidaan säätää ominaan. Äänenvaimentimia toki kanaviin saa useamman hommata per kanava.

LÄMMITYS / VIILENNYS

Mökin lämmitys tapahtunee ainakin alkuvaiheissa sähköpattereilla, joita ohjataan wifillä. 4kpl pattereita eri puolilla huonetta lienee riittävästi, eivätkä ne aiheuta liian suuria akustisesti heijastavia pintoja. Mökissä on vain yksi ovi eikä yhtään ikkunaa, joten mökkiin ei pitäisi kuumaa ilmaa niin paljoa tulla, joten viilennystä ei välttämättä niin paljoa tarvita, kunhan ilmanvaihto on kunnossa. Ilmalämpöpumppu on pakkohankinta siinä vaiheessa, jos kesästä tulee todella kuuma ja vahvistimien aiheuttama lämpö nostaa sisäilmaa merkittävästi..

KAIUTTIMET

Etukaiuttimet ovat näillä näkymin 3-tiet 2kpl Daytonin 10" PA255, 2kpl Celestionin TF0510 ja Daytonin H6512 torvessa oleva Selenium D220Ti. Muut 4kpl surroundeja ovat vielä vähän suunnittelun tasolla, mutta mahdollisesti kokeilen niitä 2-tieversioina pääkaiuttimista, eli sama torvi ja diskantti, mutta bassoksi 1kpl Daytonin PA255 tai asteen pienempi 8" PA200.

Atmos-kaiuttimet täytyy myös heti suunnitella, vaikken niitä heti kattoon saisikaan. Näiden osalta ajattelin unohtaa tuon torven ja menen esimerkiksi ajatuksella Dayton RST28F-4 + Dayton PA200.

Subien osalta on homma täysin auki. Vaihtoehtoja tuntuu olevan liikaa, pyrin loppuun asti välttämään Ultimaxia tai muita yli 400euroa kappale maksavia elementtejä. Huone on toki aika iso, 31 neliötä / 82 kuutiota, eli ilmaa pitää myös kyetä liikuttamaan.. Yksi vaihtoehto, jota tekisi mieli kokeilla, on aluksi laittaa 2kpl Daytonin DCS450-4 18" bassoja, joiden hinta 220e kpl. Näitä mahtuisi kyllä 4kpl eteen suuriin refleksikoteloihin, kahden ultimaxin hinnalla. Kaksi suljettua ultimaxia ei taida riittävästi desibelejä tarjoilla, kun tavoitteena on THX-taso eli 115dB piikit kuuntelupaikalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauhti kiihtyy ja tekniikka lisääntyy

Lattia ja seinä

Päivitystä välillä blogiinkin